Dragă cititorule, rândurile de mai jos îți pot transforma programele mentale și modul în care te raportezi la gândurile tale. Prin urmare, te invit să fii prezent(ă) și concentrat(ă) înainte de a citi în continuare.

La ce te gândești înainte să mergi la culcare? Ce idei îți trec prin minte?
Ultimul lucru pe care l-ai făcut înainte de culcare are un impact major asupra nivelului de energie şi a stării de spirit pe care le vei avea a doua zi. Este foarte important să realizezi că starea generală cu care te trezești dimineața depinde semnificativ de gândurile pe care le ai înainte de culcare. În esență, ceea ce gândești în acele momente îți modelează viața de a doua zi, îți determină în cele din urmă viitorul.
Este ca un efect de domino. În timpul a 6-8 ore de somn, în capul tău sunt procesate informații despre care nici măcar nu ești conștient(ă). Reacția în lanț a gândurilor tale creează circuite neuronale în creier. Metaforic vorbind, în timp ce dormi, se desfășoară un proces care determină ființa ta de mâine. De asemenea, pe timpul noptii, are loc un fenomen de regenerare celulară – practic se încheie un ciclu zilnic, iar mentalul tău se resetează cu ajutorul somnului, astfel încât a doua zi să poți începe viața de la capăt. Acest proces nocturn este influențat și depinde de:
- starea corpului fizic;
- calitatea somnului, inclusiv dacă dormi suficient;
- dispoziția în care ești;
- nivelul tău de energie;
- modul în care corpul tău se recuperează;
- ce faci în decursul zilei (dimineața / după-amiaza / seara).
Când te trezești, poți avea această certitudine că deții controlul asupra ta, că ai posibilitatea să iei decizii. Dar există o influență pe care mulți nu o percep/conștientizează – o mare parte a procesului decizional a avut loc în timpul somnului. În timpul celor 6-8 ore de somn, sunt rulate programe pe care le vei urma în timpul zilei, programme de la care te vei abate numai dacă un eveniment neașteptat/accident apare în viața obișnuită. Doar atunci când ți se întâmplă ceva extraordinar, programul inițial se pierde, creierul este reprogramat într-o fracțiune de secundă și începe să caute o ieșire din situația de șoc.
În momentul în care conștientizezi aceste procese, vei acorda o mai mare importanță ritualurilor de dinainte de culcare și modului în care acestea îți pot impacta viitorul.
Marea majoritatea a oamenilor funcționează pe pilot automat deoarece nu știu cum lucrează creierul, nu își cunosc gândirea, programele mentale, modul în care acestea rulează și, în general, nu se cunosc foarte bine. Prin urmare, se gândesc doar la problemele de peste zi înainte de a merge la culcare, aducând în dormitor chiar și starea emoțională încărcată a acestora. Iar dimineața se trezesc și încep o nouă zi cu aceeași energie joasă și cu aceleași programe anterioare care au fost deja modelate seara de dinainte.
Am descris modul în care pe parcursul somnului creierul proiectează detaliat ziua viitoare – rulează o posibilă întâlnire romantică, o ieșire cu prietenii sau o zi de muncă. Totul până în cele mai mici amănunte. Creierul parcurge toate scenariile probabile, iar pe baza celor mai posibile situații, îți oferă în fiecare dimineață starea emoțională și energia necesare pentru a le materializa.
Dacă programul „vede” că este mai important pentru tine să fii absent(ă), atunci vei fi absent(ă). Dacă programul are nevoie să fii vesel(ă), atunci așa vei fi, fără a depinde de voința ta conștientă. Dacă ai nevoie de energie pentru noi începuturi, așa te vei trezi șamd.
Creierul este construit să aleagă evoluția vieții
Cel mai important lucru pentru creier și programele sale este alegerea celei mai bune linii temporale viitoare pentru supraviețuire, cu conditia să considere că viața are nevoie de tine. Dacă creierul crede că viața nu are nevoie de tine, atunci poate activa modul de distrugere, însă pentru el timpul biologic este calculat în alți parametri. În astfel de cazuri, vei începe să-ți degradezi viața. Îmbătrânești mai repede, te îmbolnăvești mai mult. Și cum să te îmbătrânești și să te îmbolnăvești mai repede? Foarte simplu – ai o dispoziție proastă, o energie joasă, atragi ghinion, ești mereu la locul/momentul nepotrivit. Ești atras(ă) de alcool sau dependențe nesănătoase. Ești mereu nervos(oasă)/agitat(ă). Creierul tău te ‘omoară’ încet.
Te gândești că ar fi mai ușor pentru creier să te omoare mai repede, nu-i așa? De exemplu, printr-un accident. Dar evoluția vieții pe pământ necesită resurse neprețuite. Ea are nevoie de așa-numitul combustibil energetic. Trebuie să ajuți familia, să ai grijă de aceasta, de comunitatea în care lucrezi, să asiguri o continuitate în urma ta. Trebuie să fii un tampon între mediul ostil și resursa valoroasă necesară dezvoltării speciei.
Poate părea confuz, dar este doar necunoaștere. Dacă vei intra în contact cu esența ta interioară, atunci totul va fi evident. Vei ști că fiecare lucru aparent nesemnificativ sau fiecare gând al tău este de fapt foarte important.
Ce definește programele, fundația pentru fiecare zi?
Răspunsul este foarte simplu. Baza o reprezintă gândurile tale de dinainte de culcare: cum îți hrănești creierul, ce importanță/sens îți acorzi în această viață – o resursă valoroasă pentru dezvoltarea lumii sau un produs inutil.
Gândurile inconștiente încep să ruleze în momentul în care adormi, când ești în prima faza a somnului și nu le mai controlezi, ele curg astfel cum se descarcă programele unui calculator atunci când sunt șterse și rescrise.
Poți sprijini acest proces prin formarea unui ritualul de culcare, respectiv un șir de activități prin care te pregătești de somn :
- curățarea fizică – o baie caldă, cu uleiuri esențiale care să te ajute să te relaxezi și să elimini tensiunile de peste zi
- curățare mentală – un ritual de respirație profundă de câteva minute îți va calma gândurile și te va centra în prezent
- curățarea emoțională – poți trece în revistă emoțiile tale de peste zi, observându-le fără să le judeci în termeni de bune sau rele
- ambientul din camera în care dormi – ai grijă să fie aerisită, curată, cu temperatură optimă, cu lumină potrivită, muzică/fundal relaxant, fără factori perturbatori (zgomot/TV/laptop etc)
- rugăciune/meditație – dedică timp pentru rugăciune/meditație deoarece acestea te ajută să ridici nivelul vibrației personale
- practica recunoștinței – poți trece în revistă 1-2 aspecte din viața de peste zi pentru care ești recunoscător(oare)
- practica de visare lucidă – lucrează cu visele tale, ține un jurnal de vise pentru că astfel poți comunica cu subconștientul tău.
Ritualurile de somn conștient și de visare lucidă cu siguranță îți vor schimba calitatea vieții și succesul personal.