„ Pentru o ființă conștientă, a exista înseamnă a se schimba. A se schimba simbolizează a se maturiza, iar a se maturiza înseamnă a se crea infinit pe sine însuși ” – Albert Thibaudet
Schimbarea este deci evoluție și toți oamenii își doresc să evolueze, chiar dacă sunt sau nu conștienți, pentru că doar astfel trăiesc cu adevărat. Schimbările făcute la momentele potrivite îți vor oferi o perspectivă pozitivă asupra vieții și te vor ajuta să mergi mai departe mai încrezător(oare) și mai optimist(ă). Ca să recunoști momentul potrivit pentru tine, este necesar să știi să îți asculți instinctul, vocea interioară și să acționezi în aliniere cu acestea.
Având în vedere viteza cu care se desfășoară viața de zi cu zi, multitudinea de roluri și responsabilități cărora trebuie să le faci față, de foarte multe ori nu mai ești în conexiune cu sinele tău, raționalizezi excesiv anumite decizii sau riscurile implicate, acționezi inconștient, cu teamă, pe programe automate și poți ajunge să amâni schimbarea sau să ratezi momentul proprice. Iar atunci când este vorba de schimbări majore, indiferent dacă sunt în plan personal/profesional/familial/social etc, este foarte important să acționezi în beneficiul tău cel mai înalt prezent și viitor.
A produce schimbări de succes implică anumite abilităţi, tenacitate şi perspectivă. Vestea bună este că aceste abilități se pot antrena, este chiar recomandat să fie antrenate deoarece schimbarea nu este un proces liniar, ci unul neregulat care combină deseori începuturi false cu reuşite izbitoare. Se pare însă că putem face schimbări urmând un proces formal de planificare pentru a anticipa şi reduce discomfortul. Ne putem comporta „ca şi cum” schimbarea a avut loc, utilizând capacitățile de vizualizare pozitivă pentru a o facilita. Cu toate astea, în unele momente sunt necesare renunţarea la control, detașarea totală, abandonarea, pentru a permite schimbării să se întâmple natural.
Cea de-a șasea lege universală din hermetism este legea ritmului, cea care spune că totul se scurge înăuntru sau în afară. Orice lucru are durata sa. Totul evoluează, apoi degenerează. Balansul pendulului se manifestă în tot. Măsura oscilației sale la dreapta este asemănătoare cu măsura oscilației de la stânga. Ritmul este constant. Această lege explică faptul că în orice lucru se manifestă o mișcare regulată de plecare și venire, un flux și un reflux, o balansare înainte și înapoi. Există întotdeauna o acțiune și o reacțiune, un progres și un regres, un maxim și un minim, iar între acestea există o pauză, o nemișcare, o liniște. Această lege ne reaminește că oricât de haotice ar părea întâmplările din viața noastră, ele stau sub amprenta unui echilibru perfect. Măestria fiecăruia constă în capacitatea de a anticipa aceste pauze și de le utiliza în folosul propriei evoluții.
Cea mai importantă învățătură a legii ritmului este aceea că există un timp potrivit pentru toate. Dacă privim în jurul nostru, natura este un bun învățător prin alternanța zi-noapte sau prin ciclicitatea anotimpurilor.
Dacă ne raportăm la experiențele și schimbările pe care le trăim în viața cotidiană, vom observa că legea ritmului își face simțită prezența – există perioade de acțiune și perioade de așteptare, perioade de stagnare și de creștere.
Orice schimbare de flux, de direcție în viață necesită întâi o pauză, o oprire, o șansă de a-ți trage respirația, de a te reface și de a te pregăti pentru pentru faza cea nouă. Acestea sunt momente în care nu ai nimic de făcut – doar să stai și să observi, pe tine și lumea din jurul tău. Iar dacă pauzele sunt ignorate sau grăbite cu o viteză amețitoare, vei fi oprit(ă) de împrejurări exterioare: întâmplări sau afecțiuni care să te scoată din ritmul alert, să îți ofere răgazul necesar.
Poți folosi tehnici simple care să te sprijine în procesul de pauză:
- conștientizarea – dacă ai înțeles că totul în viață are o anumită ciclicitate, un început și un sfârșit, ai făcut primul pas de conștientizare, iar acesta îți poate oferi o anumită detașare față de întrebări/emoții dureroase care pot apărea în procesul de schimbare
- stop&reflect – la finalul fiecărei zile sau periodic, acordă-ți timp să revezi întâmplările din ziua/perioada respectivă și să contempli asupra lor (ce ai învățat, ce ai simțit, ce ți-a făcut plăcere și ce nu, ce ai primit și ce ai dăruit etc)
- perioade sabatice – acordă-ți în mod regulat timp de refacere şi/sau reflecţie, zile de introspecție în care să îți limpezești gândurile/emoțiile/dorințele și să faci pauze de reîncărcare a bateriilor.
La final, îți reamintesc că prin practică repetată poți modela, dezvolta și întări orice abilitate, inclusiv aceea de a-ți acorda pauze și de a te adapta conștient schimbărilor!