Antrenament pentru fericire

“Cheia fericirii este dată de puterea pe care fiecare dintre noi o are în a alege ce să accepte și la ce să renunțe în viață“ – Dodinsky

Fericirea este starea de mulțumire sufletească intensă și deplină. Deși este definită atât de simplu, sunt multe de spus despre această stare – de la faptul că ea te poate face mai bun în ceea ce întreprinzi, mai sănătos(oasă), îți poate aduce relații armonioase, o stare de bine și îți poate chiar prelungi viața. În plus, cu siguranță ai experimentat atât starea de fericire cât și pe cea de nefericire, astfel încât știi deja că a fi fericit este mult mai plăcut și distractiv.

Chiar dacă anuminte momente sau evenimente din viață vin la pachet cu stări de tristețe și este firesc să fie așa, este important să știi că fericirea este un obicei pe care îl putem cultiva. Creierul uman prin mecanismele de autoapărare este conceput să acorde mai multă atenție gândurilor și stimulilor negativi, însă datorită procesului evolutiv, suntem în punctul în care îl putem antrena să ne producă starea de fericire mai rapid și mai des. Merită să învățăm cum să acordăm atenție gândurilor și stimulilor pozitivi din viața noastră, chiar dacă tendința naturală este să le minimizăm.

Iată o listă de obiceiuri pe care le poți antrena pentru a trăi o viață mai fericită:

  • Practică gratitudinea – mulțumește pentru fiecare eveniment/loc/persoană care îți aduce bucurie; la finalul fiecărei zile, poți întocmi o listă cu trei lucruri pentru care ești recunoscător(oare).
  • Practică sau bucură-te de orice formă de artă – dans, muzică, desen, poezie, pictură, teatru, film.
  • Creează o listă personală cu cuvinte/expresii care te fac fericit(ă) și folosește-le oricât de des ai ocazia.
  • Găsește-ți un loc plăcut lângă casă, în natură – un loc în care să mergi cât mai des și unde să te încarci cu energie pozitivă.
  • Celebrează fiecare succes pe care îl obții, indiferent cât poate fi de mic.
  • Mișcă-te mai mult în aer liber, ajută la eliberarea endorfinelor – hormonii fericirii.
  • Alegeți o meserie care te reprezintă și care îți pune în valoare talentele și calitățile personale.
  • Contemplă cât mai des lumea din jurul tău – atenția la mediu contribuie la autodezvoltare si la dobandirea unei stări de calm.
  • Fii conștient(ă) și recunoscător(oare) de evoluția personală – să știi că în fiecare zi devii din ce în ce mai bun(ă) în anumite domenii te ajută să crești stima de sine.
  • Fă-ți mereu timp să vezi și să apreciezi lucrurile mărunte – un apus de soare, un colț de natură, o bucată de cer, o lectură plăcută etc.
  • Cunoaște-ți corpul, învață să îl apreciezi pentru faptul că te susține, că este vehicolul sufletului tău în această viață – dacă îți trimite semnale, ascultă-le și descifrează mesajele.
  • Devino prietenul(a) emoțiilor tale – lucrează cu ele deoarece sunt liantul de comunicare a lumii tale interioare cu lumea exterioară.

Fericirea poate fi învățată și poți începe cu dobândirea unui obicei/ atingerea unui obiectiv de care te bucuri cel mai mult. Ființele vii au această capacitate mimetică uluitoare de a se identifica cu mediul în care trăiesc. Schimbă-ți viața în bine înconjurându-te de oameni care îți aduc fericire, mergând în grupuri care te stimulează să fii autentic(ă) și în care te simți integrat(ă), practicând hobbyuri care te ajută să îți armonizezi corpul, sufletul, emoțiile și gândurile!

Adaugă la favorite legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *