Coachingul – o cale care m-a ales

După ce întreaga mea viață eu și doar eu am fost cea care a ales misiunile și profesiile în care mi-am dorit să mă implic, să creez şi să experimentez, în urmă cu trei ani un domeniu nou și fascinant m-a ales pe mine – coachingul. M-a ales simplu și natural, printr-un mesager drag, care a venit într-o zi la mine și mi-a spus “Vreau să formez o echipă de coachi în companie și m-am gândit la tine. Te interesează să intri în program?” Pentru prima oară în viață am spus DA fără să analizez cu rațiunea și fără să știu exact despre ce este vorba, ascultându-mi doar inima.

Aşa a început pentru mine călătoria de transformare în coach, călătorie în care am descoperit pentru prima oară cât de frumos se leagă şi se interconectează toate experiențele mele anterioare – cea de asistent universitar, cea de consultant de resurse umane, cea de consultant de afaceri și diagnoză organizațională, cea de șef de proiecte în domenii pionierat, cea de coordonator de echipe în companii multinaționale, cea de lucrător în lumină, cea de căutător spiritual, cea de practicant de Reiki, Theta Healing, Qigong şi nu în ultimul rând cea de mamă, soție și visător activ. În aceasta călătorie pur și simplu am conștientizat profund și am adus în lume sensul vieții mele, a fiecărei părticele din mintea mea, din emoțiile mele, din aura mea și din universul meu interior.

Coachingul are numeroase definiții, dar pentru mine reprezintă acel proces prin care permiți coachee-ul să fie, să se descopere, să se observe, să se înțeleagă. Și cel mai frumos este că faci acest proces într-un mod profund simplu – lăsând coachee-ul să se (auto)oglindească prin tine în acel spațiu de cunoaștere care se creează în timpul întâlnirii. Un alt mesager drag mi-a spus că după cunoașterea teoretică, practica va avea rolul să mă facă să aduc procesul de coaching la nivel de artă. Cei care mă cunosc știu că talentul meu este să caut și să descopăr modalități simple de a rezolva o provocare, pentru că simplitatea mi se pare unul dintre cele mai de preț daruri care ne duce exact în miezul existenței prin cea mai sublimă și paradoxală formă – rezolvarea complexului.

În cadrul procesului de coaching, prin tehnici specifice, coachee-ul este însoțit să analizeze o provocare, o nevoie, o dorință din perspective și unghiuri diferite, perspective care paradoxal declanșează în interiorul său resursele necesare pentru descoperirea soluțiilor. Ceea ce mi se pare minunat este că diferit de alte tipuri de învățare (training, mentoring, consultanţă etc) coachingul aduce coachee-ului responsabilitatea, dar și imensa oportunitate de a găsi singur răspunsurile la întrebările sale. Poate părea dificil pentru că noi ca indivizi am fost învățați să primim totul de-a gata şi nu să căutăm singuri, însă ce poate funcționa mai bine pentru o persoană decât propriile răspunsuri şi propriile soluții? Ce metodă mai puternică de “conștientizare” poate găsi dacă nu conștientizarea de sine? Ce adevăr poate fi mai profund pentru o persoană dacă nu “propriul” adevăr? Ce cale de revendicare a puterii personale poate fi mai frumoasă dacă nu cea prin care pui în mișcare mecanismele interioare pentru binele cel mai înalt?

De asemenea, în coaching lucrăm cu țeluri și obiective personale, căutăm dorințe și motivații adevărate, găsim resurse interioare și exterioare, dar și modalități de atingere a acestora. Ce poate fi mai hrănitor pentru sensul vieții decât lucrul cu sine? Și nu lucrăm oricum, ci ne concentrăm pe punctele forte, pe ceea ce putem face, pe ceea ce stă în puterea noastră să schimbăm, pe acțiune și pe decizie. Lucrăm de asemenea cu cuvintele proprii și cu sensul lor, cu energia și semnificația din fiecare afirmație pe care o facem și descoperim modul în care acestea ne afectează acțiunile sau non-acţiunile, deciziile sau lipsa lor.

Nu în ultimul rând, coachingul pentru mine este o joacă și o bucurie a redescoperirii stării copilului nostru interior, pentru că folosește întrebări (puternice, simple și pline de sens), întrebări care eliberează curajul, visarea, puterea de explorare, naturalețea, imaginația și curiozitatea.

Dacă rândurile mele au declanșat o scânteie în interiorul tău și vrei să descoperi cum poți parcurge acest drum, te aștept cu mare drag!

Namaste!

Carmen Oprea

Pentru mai multe detalii și pentru programarea la o sesiune individuală, trimite un mail pe adresa carmen.oprea1@gmail.com sau office@eutotulpot.eu

Adaugă la favorite legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *