Iertarea

Pentru a ajunge la Îndumnezeire, la învierea spiritului și la evoluția sufletului, practicarea iertării este un punct esențial – un important exercițiu spiritual, de dezvoltare, echilibru și armonizare.

Dar oare ce înseamnă iertarea? Cum pot învăța să iert? Care sunt ingredientele iertării? Ce câștig dacă iert? Ce pierd dacă nu iert? Cum pot conștientiza ce anume am nevoie să iert? Cum știu când am iertat? Cum știu când nu am iertat?

Acestea sunt câteva întrebări asupra cărora poți reflecta dintr-o stare de pace și contemplare interioară. Vei fi uimit(ă) de răspunsurile care ies la iveală din interiorul tău și de semnificația acestora pentru tine.

În Biblie, cuvântul grecesc tradus prin „iertare” înseamnă literalmente „a renunța” și ce poate fi mai frumos și mai puternic în vindecarea rănilor sufletului dacă nu renunțarea? Îmbrățișarea modelului Christic, aducerea acestuia în gândurile, cuvintele și faptele noastre este esența iertării. Iertându-i pe ceilalți și pe noi înșine ducem mai departe ceea ce Iisus a lăsat ca moștenire omenirii – cel mai puternic simbol al eliberării și întregirii sufletului și totodată restaurator al relațiilor umane.

Actul iertării implica decizii importante la care trebuie să reflectezi – să eliberezi persoana/situația care te-a rănit, să accepți că ceea ce se întâmpla face parte dintr-un plan mai înalt, să crezi ca planul divin are ca scop binele cel mai înalt al tuturor celor implicați și să alegi să evoluezi. Iubirea este întotdeauna ingredientul magic pe care îl poți aduce în exercițiul iertării.

Iubirea ca stare de trăire interioară cunoaște mai multe etape – iubirea de sine, iubirea celor asemeni ție, iubirea celor de sex opus și în final iubirea de Dumnezeu. Ca să înțelegem cel mai bine aceste stadii, putem studia comportamentul copiilor. În primă fază se iubesc pe ei înșiși pană la idolatrie și narcisism, în frageda copilărie se iubesc și se joacă în grupuri de același sex (fetitele cu fetite, băieții cu băieți), apoi în adolescenta învață să ii iubească pe cei de sex opus. Ca să ajungi până într-acolo încât să experimentezi iubirea de Dumnezeu încearcă să parcurgi, să înțelegi și să re(trăiești) toate etapele dragostei. De altfel, nu poți declara că îl iubești pe Dumnezeu, dacă nu te iubești pe tine și pe semenii tai.

  • Revenind la iertare și înglobând-o în fazele expuse anterior, poți porni această practică de la primul(a) care contează în relația cu Dumnezeu și anume tu. Ritualul creștin al spovedaniei experimentat la adevărata sa valoare inițiatica, este un minunat ajutor. Pe lângă acesta, poți începe însă și prin a medita la însușirile, faptele și comportamentele tale. Le poți scrie pe o hârtie pentru a le putea analiza mai ușor. Acolo unde găsești fapte/evenimente pentru care te judeci constant cu privire la modul în care ai acționat, roagă-l pe Dumnezeu, Maica, Iisus, Îngerul păzitor, Sinele tău Divin sau orice altă entitate de lumină cu care îți place să lucrezi să te sprijine pentru a te ierta. Poți tine o zi de post în care să îți faci un mic ritual, să aprinzi una sau mai multe lumânări pe care să le dedici ție și prin lumina lor te poți binecuvânta pentru modul în care ai acționat și ai asimilat lecția respectivă, asigurându-te că data viitoare poți face mai bine. În final, adaugă o mantră speciala « MA iert, mulțumesc, MA iubesc și MA accept asa cum sunt ! » Pe mine ma ajuta foarte mult să ma concentrez pe ideea ca dacă nu ma iert, este ca și când as suferi de nenumărate ori pentru o greșeală comisă, odată atunci când a avut loc aceasta și apoi de fiecare data când ma gândesc la ea.
  • În același mod, poți trece la lista din etapa următoare, cea cu fiecare persoana pe care nu reușești să o ierți, care te-a rănit sau a acționat într-un mod neconform cu dorințele și așteptările tale. Găsește fiecare situație în care acesta te-a făcut să suferi și binecuvântează-o pentru lecția primita, pentru faptul ca te-a învățat cum să NU te comporți NICIODATĂ cu cei din jur ! Pe mine ma ajuta foarte mult un truc : îmi imaginez că EU sunt cea care a rănit persoana respectivă și nu viceversa. Schimbul de perspectiva îți facilitează întotdeauna înțelegerea. Bineînțeles că poți aplica ritualurile de mai sus (postul, spovedania, trimiterea de lumina) și pentru iertarea celorlalți. Nu uita să adaugi mantra speciala : « TE iert, ÎȚI mulțumesc, TE iubesc și TE eliberez ! » Repeta aceasta mantra de nenumărate ori pana când vei observa la un moment dat o nevoie puternica de a suspina. Acesta este semnul ca ai eliberat persoana respectiva și energia negativa asimilata în structurile tale.
  • În final, vei ajunge la cea mai dificila lista, cea cu persoanele pe care TU le-ai rănit la rândul tău. Te poți distra puțin calculând numărul acestor persoane comparativ cu numărul celor care te-au rănit. Dacă ești într-adevăr sincer(ă), vei observa ca numărul celor pe care i-ai rănit este aproape întotdeauna mai mare decât numărul celor care te-au rănit. Și în acest caz, repeți ritualurile și sfârșești cu mantra speciala  «Iartă-mă, ÎȚI mulțumesc, TE iubesc și TE rog să ma eliberezi! » La aceasta categorie, poți insista chiar mai mult, oferind un ajutor ascuns și o binecuvântare zilnica celor pe care i-ai rănit. Ajuta foarte mult și are un impact minunat dacă îți ceri iertare direct de la persoana respectiva. Dacă însă simți ca acest lucru îți este imposibil, e recomandat să lucrezi măcar în planul subtil al energiei și să îți ceri iertare imaginând sau vizualizând persoana respective.

Nu uita, că fiecare ființă/situație cu care te întâlnești este un aspect exterior al tău, un aspect care poate fi mai luminos sau mai întunecat, mai evoluat sau mai puțin evoluat, mai plăcut sau mai neplăcut, mai înțelept sau mai neștiutor, mai iubitor sau mai puțin iubitor, dar indiferent de natura sa, oricare aspect este o reprezentare a ființei tale. Esența profunda și adevărata a ființei tale este mult mai mult decât oricare dintre aceste reprezentări. Coborând în centrul ființei tale, simțind cu sufletul și fiind în energia pura a spiritului, poți înțelege fiecare aspect la adevărata sa valoare și îl poți iubi suficient încât să îl ierți.

Iertarea, îndurarea, îngăduința nu reprezinta altceva decât absolvirea sufletului de suferință. Sufletul curat și strălucitor este un suflet în pace, vesel, bucuros, armonios, gata să îl iubească și să îl primească pe Dumnezeu !

Adaugă la favorite legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *